Straaljagers veroorzaken schrik in Harderwijk tijdens oefening

4 maanden geleden gepubliceerd

Afgelopen vrijdagmiddag zorgden twee lage overvliegende straaljagers voor opschudding in Harderwijk. Defensie benadrukte echter dat er geen reden tot paniek was. De straaljagers waren onderdeel van een reguliere oefening.

Oefening boven de Noordzee

De straaljagers waren twee F-35’s die terugkwamen van een oefening boven de Noordzee. Volgens Niels Vredegoor, woordvoerder bij de luchtmacht, vlogen ze laag over de Veluwe terug naar Volkel. Deze keuze om laag te vliegen, gemaakt door de piloten, ging gepaard met een flinke bak herrie.

Op ‘zicht’ vliegen

De piloten besloten op ‘zicht’ (VFR) terug te vliegen in plaats van op ‘radar’ (IFR), wat betekent dat de piloot coördineert op wat hij of zij ziet in plaats van op basis van instrumenten. Dit kan alleen als het zicht goed is en gebeurt laag in het luchtruim. De keuze hiervoor werd gemaakt omdat dit aspect van vliegen ook geoefend moet worden.

Communicatie over oefeningen

Het feit dat de oefening niet op voorhand werd aangekondigd, roept vragen op. Volgens kapitein Elida Abma, woordvoerder bij de luchtmacht, kondigt Defensie inderdaad normaal gesproken oefeningen aan. Dit gebeurt vooral als er afgeweken wordt van vluchtroutes of als er op afwijkende tijden wordt geoefend. Dit was echter niet het geval. De beslissing om laag te vliegen werd pas op de weg terug naar Volkel genomen en werd daarna niet meer gecommuniceerd.

Abma begrijpt dat mensen op straat geschrokken kunnen zijn, maar benadrukt dat het om een doodnormale oefening ging. Ze stelt dat mensen zich door recente wereldgebeurtenissen meer op scherp kunnen voelen, maar dat er geen reden tot zorgen is. De luchtmacht is in principe 24/7 aan het oefenen.