Stoelendans bij Harderwijkse VVD met oog op verkiezingen

4 maanden geleden gepubliceerd

VVD-fractievoorzitter Menno Doppenberg van Harderwijk maakt plaats voor fractiegenoot Maaike van Dantzig. Deze beslissing is genomen met het oog op de aankomende turbulente tijden in de Harderwijkse politiek en de gemeenteraadsverkiezingen die over twee jaar plaatsvinden.

Wisseling van de wacht

Doppenberg, die al twaalf jaar raadslid is, heeft besloten een stap terug te doen maar blijft wel raadslid tot het einde van de termijn. Van Dantzig zal zijn positie als fractievoorzitter direct overnemen. Na de volgende verkiezingen zal Doppenberg zich volledig terugtrekken uit de raad.

Van Dantzig, die sinds vorig jaar raadslid is, volgt Maarten van Panhuis op, die vanwege gezondheidsredenen stopte. Ze is een geboren en getogen Harderwijkse en werkt als docent op een basisschool in Lelystad.

De VVD in de oppositie

De VVD bevindt zich deze raadsperiode in de oppositie, een ongebruikelijke rol voor de partij die bijna dertig jaar lang bestuurders leverde. Doppenberg geeft aan dat het even wennen was, maar dat de partij erin slaagt op een constructieve wijze oppositie te voeren.

Financiële bezorgdheid

Een groot punt van zorg voor de VVD is het tekort van 12 miljoen euro waar Harderwijk mee wordt geconfronteerd. Volgens Van Dantzig zal dit het belangrijkste onderwerp zijn bij de volgende verkiezingen. Ze bekritiseert het huidige college voor het naar haar mening onnodig uitgeven van geld, waaronder 3,1 miljoen euro voor de renovatie van de Mess en 1,5 miljoen voor een pmd-proef.

Daarnaast stelt Doppenberg dat de belofte voor een goedkoper afvaltarief niet wordt nagekomen en dat de woonlasten in Harderwijk harder stijgen dan in andere plaatsen.